onsdag 25 november 2009

Första saltbränningen nov 2009

Nu har är ugnen invigd med en första bränning. Bagwallen staplades med lite luftspalter emellan och golvet penslades, allt sättmaterial och en bit upp på väggen med plattsmet



Testringar och koner vid 3 gluggar, nere/mitten/uppe.



Stapling ugnsöpppningen med JM26 tegel. Ändarna på teglet doppade i tunn plattsmet för att skydda dem mot salt. Keramisk ull framför dörren. En pyrometer i dörren.




Eldning pågår.


Ugnen stod o stampade ett tag, som brukligt, runt 900 grader, ca 1½ timme men sen tog det fart och vid ca 1000 grader, sen kom "draken" fram i skorstenen, dvs elden som slår upp ut skorstenen. En mäktig syn.


Och så en bild av glödande keramik under hög temp.



... drygt 2 dagar senare öppnas ugnen och det ser bra ut.... över lag, men första bränningarna ger ju inte riktigt de färger som senare kommer när man bränt in ugnen. Nedan följer lite resultat och då med några närbilder





1 kommentar:

  1. Så himla spännande kan jag tänka mej att få öppna den glaserad ugnen och se vad det blev, jag förstår verkligen spänningen. Inte illa för att vara första gången, man lär hela tiden, så ska det vara. Snart är ni proffs på saltglasering! Lycka till nästa gång!

    Hälsningar! //Leni

    SvaraRadera